78144

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


Stonjek (90.183.70.9) --- 24. 6. 2009
Re: t?sto

Na těsto se musí shromažďovat odpad po celý rok. Med z podlahy mad na dně vědra který se tam zapomene pár týdnů, sebraná pěna apod. Vezme se řeznická lodna nasype se do ní asi 30 kg moučky a naleje ohřátý med na cca 40 - 50 stupňů asi tak 7 -8 kg a zednickou lžící se to zamíchá. Až je hmota trochu tuhá dá se do vědra asi7 cm pak 3 hrsti moučky a tak se pokračuje a pak už jen 3 dny stát. Teď jsem míchal 70 kg a za hoďku to bylo. Těsto dávám pouze do plemenáčů a při takovém počasí jde včelkám k duhu. Rychlejší a bezpracná je výroba mače, kterou používám pro produkční včelstva. Kýbl krystalu a na něj se nalije 1 kg medu rozmíchaného v 1 l horké vody. Nic se nemíchá, druhý den se jde krmit. Mač se nejlépe nabírá malou zednickou fankou, těsto se nejlíp dělí zahradní lopatkou a je dohré čpičku trochu odstřihnout a dobře nabrousit. No krmení už se blíží a pouze nezodpovědný blb má teď včelstva bez zásob. Zdraví R. S.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 36328


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
Radim Polá?ek (e-mailem) --- 24. 6. 2009
Re: t?sto

Za socíku dělali těsto snad ve VUVČ v Dole údajně v obyčejné míchačce na
beton. V zimě, kdy se nestavělo, míchačku pečlivě otloukli od betonu a
vydrhli, zavezli do nějaké pracovny, tu vytopili asi nějakým teplovzdušným
ventilátorem na tak30 st C a míchali. Bylo to tehdy ve článku ve
Včelařství. I když asi s tím měli určité problémy, míchačka má příliš velké
otáčky a taky míchací segmenty uvitř museli asi vymontovat. To mělo být to
medocukrové těsto, co se tehdy prodávalo ve včelařských potřebách. Bylo
zatavené hermeticky v silnějších igelitových sáčcích po několik kg a bylo v
těch sáčcích vytvarované v tuhou placku o síle 2 - 3 centimetrů. Dalo se v
těch sáčcích skladovat i několik let. Když bylo potřeba, těsto se potom
ostrým nožem ukrojilo na potřebnou velikost a hned vložilo do včel. Pokud se
mělo ukrojené přenášet, bylo tuhé a drželo tvar, nebyl problém kousky
zabalit do igelitu a přenést.
Dneska, kdybych chtěl "bezpracně" vyrobit medocukrové těsto, díval bych se
po robotech nebo domácích pekárnách, co jsou určeny na míchání těsta
normálního.
Radim Polášek

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 36329


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu